Recente posts
Een leven lang leren, waarom zou je?
16 mei 2018

Onder invloed van de digitalisering en nieuwe technologieën verandert de wereld razendsnel. Je hoort het overal en steeds vaker. Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor werk, banen en functies. Het is in deze tijd belangrijker dan ooit geworden om ‘fit for your job’ te blijven, zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen. Waar het op neerkomt is dat je ervoor moet zorgen dat je zelf niet overbodig wordt, omdat je in de nabije toekomst niet meer geschikt bent voor je baan.

Fit for your job blijven

‘Fit for your job’ blijven, klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Je zult meemoeten met de verregaande digitalisering. Als je daar weerstand tegen hebt, is er geen plek meer voor jou. Dat klinkt hard, maar dat is de realiteit. We zullen niet meer terugkeren naar de tijden van papieren vrachtbrieven of bemensde beveiliging op een bouwplaats. In elk vakgebied bepalen ICT toepassingen steeds meer de functie-inhoud. Is dat erg? Ik vind van niet. Het maakt het werk vaak veiliger, efficiënter en transparanter. Kun je met nostalgie terugdenken aan tijden waarin het nog anders was? Ja, ik kan ook verlangen naar een eettafel thuis zonder iPhones. Maar goed, nu zijn mijn kinderen wel altijd bereikbaar, ook voor mij. En een wereld zonder internet is ondenkbaar geworden.

Jij weet zelf wat er verandert

Niemand weet beter dan jijzelf hoe je functie verandert en nog gaat veranderen. Blijf daarom bij in jouw vakgebied. Blijf met een brede blik om je heen kijken om te zien wat er gaat gebeuren. Jij weet zelf het beste hoe je in jouw functie up-to-date kunt blijven. Dat is ook een vorm van goed werknemerschap. Weet waar je ook naar kunt vragen als nuttige cursus, training of opleiding. Dat is in het belang van jezelf, maar zeker ook in het belang van de onderneming. En dat zeg ik ook deels als ondernemer.

Bedrijven moeten zich namelijk aanpassen om bestaansrecht te houden, dat geldt ook voor Consolid. Maar bedrijven zijn geen dingen op zich, die bestaan uiteindelijk uit mensen. Aanpassen lukt alleen als de medewerkers aanpassingsvermogen hebben. Als je medewerkers voorop lopen met de ontwikkelingen en die ook binnenbrengen in de organisatie.

Blijf nieuwsgierig

Als je elke ontmoeting gaat zien als een moment waar je iets van kunt leren, dan houd je een brede blik op wat er allemaal gebeurt om je heen. Je kunt van iedereen leren, ook van mensen die veel jonger zijn. Die staan met hun beide benen in deze tijd. Die weten veel beter wat er allemaal mogelijk is. En als jongere, luister eens met een open houding naar die ‘ouwe baas’. Die zegt dingen – meestal – niet voor niets. Blijf nieuwsgierig, dat levert je zoveel op. Dan blijf je bij.

Opbrengst: werkzekerheid

Soms zie je veranderingen misschien als een bedreiging. Maar uiteindelijk is niet meebewegen de grootste bedreiging die er is. De grootste bedreiging op een baan verliezen. En die verandering wil je niet, toch? Veranderingen bieden ook kansen. Toegegeven, je moet er soms wat voor doen om er een kans van te maken. Door in beweging te komen. Door bij te leren. Maar daar krijg je wel iets voor terug: werkzekerheid.

Dennis Mortier
DGA Consolid

Deel mijn blog via:
Categorie: Consolid